Tuesday, 22 June 2010

Observing Report: Moon

Object: Moon
Date:
Time:2300-0000
Set Up: Orion XT10 (10" dobsonian reflector, 13% moon filter,1.25" 25mm Plossl orion eyepiece
Place:81 Hubert Road, Inside my room, window close

Ini kali pertama saya observe bulan dengan telescope. In fact this is my first light. Apa yang menimbulkan masalah mula-mula ialah saya xdapat mengenal pasti kawah-kawah bulan yang saya tengok. Moon map yang saya gunakan adalah dari buku NightWatch by Terence Dickinson page 138-139.

Setelah beberapa minit saya baru perasan yang imej yang terbentuk di dalam telescope sebenarnya adalah terbalik(inverted view).Nampaknya saya perlu lebih memahami bagaimana telescope tu berfungsi. Banyak kawah yang tidak di namakan dalam buku tu saya dapat observe menyebabkan saya terpaksa google lagi moon map yang lebih detail. Gambar di bawah adalah gambar bulan yang saya ambil secara manual menggunakan kamera Nikon Coolpix saya.


dari gambar kat atas kita boleh nampak jelas kawasan yang dipanggil sebagai "sea". Sea of tranquillity, sea of serenity and sea of nectaris. Kawasan itu sebenarnya bukan laut cuma ketika awal2 manusia menghalakan telescope ke bulan kelihatan kawasan itu seakan-akan laut.

3 kawah yang paling jelas dalam gambar di atas juga ada nama nya, Theophilus, Cyrillus, dan Catharina. 3 kawah ni amat sesuai di lihat ketikan quarter moon. Theophilus is the best one, beutiful. Theophilus berdiameter 100km dan berkedalaman 4400meter. Kelihatan sangat kecil dari telescope saya, tak sangka pula kedalam sebenar sampai 4 kilometer.

entry selepas ni akan berkisar berkenaan bulan separa. Cuma agak sukar bagi saya nak sertakan gambar yang sangat2 detail macam dalam buku astronomy

No comments:

Post a Comment