Sunday, 1 July 2012

Teknik Afocal

Post pada awal bulan Julai ini saya dedikasikan kepada teknik pengambaran yang saya gunakan dalam Astrophotografi iaitu Afocal. Saya pernah membincangkan teknik ini secara ringkas dalam beberapa post saya sebelum ini. Antaranya artikel yang berkaitan adalah tips menceburkan diri dalam hobi astronomi dan di dalam log cerapan saya.

Apa itu teknik Afocal?

Idea di sebalik teknik Afocal sangat mudah. Apabila anda meletakan lensa kamera anda pada eyepiece teleskop dan kemudiannya menekan shutter bagi merakam imej, maka itulah yang dipanggil teknik Afocal. Lensa kamera menggantikan mata manusia pada eyepiece untuk merakam imej yang dilihat melalui eyepiece. 

Objek Cerah Sahaja

Walaupun tekniknya mudah, terdapat beberapa kekangan dalam menggunakan teknik ini. Teknik Afocal tidak boleh digunakan untuk merakam objek-objek yang kurang cerah seperti nebula dan galaksi. Objek kurang cerah memerlukan 'exposure' yang cukup dan tripod yang stabil serta mampu untuk mengikuti objek berkenaan bagi menolak kesan putaran bumi pada paksinya (objek kelihatan bergerak merentasi ruang penglihatan melalui eyepiece kerana putaran bumi pada paksinya).

Justeru teknik ini hanya boleh digunakan bagi merakam objek-objek cerah seperti planet, bulan dan matahari (penapis matahari diperlukan).  Dengan mount yang manual serta sedikit pengalaman dan kaedah cuba jaya, imej bulan dan planet yang memuaskan boleh dirakan dengan teknik ini.  Cara rakaman planet dan bulan berbeza memandangkan planet lebih kecil(kelihatan melalui eyepiece) dan kurang cerah  daripada bulan.

Kestabilan

Kestabilan merupakan faktor penting dalam fotografi. Perkara yang sama juga boleh perlu dititikberatkan dengan astrofotografi menggunakan teknik afocal. Teknik Afocal tanpa adapter (kamera dipegang dengan tangan) mampu dilaksanakan untuk merakam imej bulan. Namun ada perbezaan kualiti imej dengan kamera yang dipasang pada adapter.
Gambar 1: Kamera dipegang dengan tangan pada eyepiece teleskop Sumber: A Darker View
Gambar 2: Kamera digital dipasang pada adapter 
Kualiti Imej

Pada bahagian ini saya akan menyediakan gambar untuk membezakan kualiti imej yang dirakam menggunakan kaedah pada gambar 1 dan 2

Gambar 4 (Laporan Cerapan)
Gambar 5: Bulan pada 28 Jun 2012
Gambar 4 diambil dengan kamera dipegang menggunakan tangan pada teleskop manakala gambar 5 diambil menggunakan kamera yang dipasang pada adapter. Kualiti pada gambar 5 lebih ketara dengan kesan gegaran ketika gambar diambil berjaya dikurangkan. Walaubagaimanapun, jujur perlu  saya katakan gambar 5 telah diubahsuai dengan software komputer bagi meningkatkan kualiti gambar. Namun ianya tidak akan berhasil sekiranya kamera tidak diletakan pada Adapter.

Secara teorinya, agak sukar untuk merakam imej planet tanpa meletakan kamera pada adapter. Kualiti yang dirakam jauh berbeza. Meletakkan kamera pada adapter membolehkan beberapa kaedah dilaksanakan  bagi memastikan gambar yang dirakam mempunyai kualiti yang maksimum. 
Gambar 6: Imej Musytari pertama yang saya rakam (Laporan Cerapan)
Gambar 7: Imej Musytari terbaik pernah saya rakam (Laporan Cerapan)
Gambar 6 merupakan satu satunya gambar Musytari yang saya rakam tanpa adapter (tetapi berjaya rakam awan pada Musytari). Saya anggap saya bernasib baik. Awan khatulistiwa selatan pada Musytari tidak ada dalam gambar 6. Gambar 7 pula merupakan imej musytari terbaik saya. Gambar 7 dirakamkan dengan meletakkan kamera pada adapter. Dengan kaedah tertentu yang akan saya bincangkan pada bahagian seterusnya, saya berjaya merakam bukan sahaja jalur awan, tetapi juga 'brown oval', Great Red Spot (GRS) serta bulan Musytari, Io. Selain dari adapter, Kedudukan Istiqbal Musytari serta cuaca yang baik turut menyumbang kepada kualiti gambar yang dirakam.

Tips-Tips teknik Afocal
  • Adapter: Adapter merupakan aksesori penting dalam menggunakan kaedah afocal dalam fotografi. Harga adapter (atau dipanggil juga digiscoping bracket) jenama Orion adalah £40 di UK atau RM260 di pengedar Orion Malaysia (US lebih murah). 
  • Merakam Bulan: Eksperimen dengan semua setting yang ada pada kamera kompact anda. Jangan guna setting Auto. Pastikan pilih setting yang menawarkan kelajuan shutter yang laju memandangkan bulan objek yang cerah (setting seperti dusk, sunset sesuai). Gambar 5 saya rakam dengan setting copy. Sekiranya anda menggunakan kamera DSLR, gunakan setting manual agar anda boleh menentukan kelajuan shutter dan tempoh exposure. 
  • Merakam Bulan: (dengan adapter), Pastikan jangan terus menekan shutter, sebaliknya gunakan timer supaya kamera boleh berada dalam keadaan stabil ketika gambar dirakam. Sekiranya kamera tidak boleh fokus, gunakan focuser teleskop untuk menfokus gambar (tekan shutter separuh dan ubah focuser teleskop). 
  • Planet: Gunakan fungsi video pada kamera compact anda untuk merakam imej planet. Ini kerana planet lebih kecil (dalam eyepiece) dan kurang cerah berbanding bulan. 
  • Planet: Sekiranya teleskop tidak mempunyai fungsi untuk mengekori pergerakan planet, jangan cuba untuk mengikuti planet secara manual (dengan tangan). Sebaliknya rakam video planet dan biarkan planet bergerak melintasi 'field of view'. 
  • Planet: Setelah video dirakam, imej planet boleh dihasilkan dengan menggunakan perisian percuma seperti Registax. Gambar 7 merupakan imej yang dihasilkan dengan kaedah yang sama. Video asal gambar 7 boleh didapati di link youtube disebelah kanan blog ini.
Selain daripada itu, imej yang dirakam perlulah di ubahsuai menggunakan perisian komputer bagi menaikan ciri pada planet dan bulan. 

Selain Astrofotografi

Selain astrofotografi, teknik afocal juga boleh digunakan bagi merakam objek-objek di darat pada waktu siang. Kamera boleh diletakan pada eyepiece teleskop yang sesuai untuk aktiviti mengintai flora dan fauna. Walaupun teleskop reflector (pemantul) tidak sesuai digunakan untuk melihat burung. Namun saya pernah menggunakan nya untuk aktiviti berkenaan.
Gambar 8 : Blue Tailed Bee Eater menerusi teleskop Mak-Cass 90mm dirakam dengan teknik afocal (Laporan Aktiviti)


Gambar 8 menunjukan imej burung Blue Tailed Bee Eater yang saya rakamkan di kawasan ampang dengan menggunakan teknik afocal. Selain itu saya juga mempunyai mikroskop poket dan beberapa imej menerusi mikroskop juga boleh dirakam dengan teknik afocal. Berikut adalah imej yang saya maksudkan
Gambar 9: Sel Bawang
Gambar 10:  Dua butir gula dibawah mikroskop poket saya (Laporan Aktiviti 9 dan 10)
Penutup

Teknik afocal menawarkan kaedah murah bagi peminat astronomi yang mempunyai bajet yang kecil. Walaupun mempunyai kekangan (tidak dapat merakam objek malap seperti nebula dan bintang) namun kemampuan teknik afocal merakam imej bulan serta planet sudah cukup memberikan kepuasan kepada peminat astronomi. Teknik afocal juga boleh digunakan untuk aktiviti bukan astronomi seperti memerhati unggas dan fauna di Malaysia yang sememangnya kaya habitat hidupan liar. Dengan kesabaran, dan kaedah yang betul, teknik afocal menjanjikan pulangan yang tidak ternilai dari segi ekonomi dan kepuasan kepada peminat astronomi. Sekian

Sunday, 24 June 2012

[Cerapan] Objek Deep Sky(DSO)

Objek: Zuhal, M4, M7, M6 (butterfly cluster), Lagoon Nebula, Trifid Nebula
Tarikh: 23/06/12
Peralatan: Orion XT10, Celestron 10x50 Binokular. Untuk cerapan objek deep sky, Eyepiece yang digunakan adalah Orion Q70 32mm 2inch Eyepiece.


Semalam (23/06/12 Jam 2234) cuaca agak cerah. Bintang Antares yang berada lebih kurang langit selatan dah mula meninggi. Bahagian langit selatan di kawasan cerapan saya ditutupi dengan pokok kelapa sawit. Jadi sejak beberapa ketika memang susah nak buat cerapan kalau objek berada di bahagian selatan. Utara pula selalu berawan. 

Zuhal


Awal cerapan saya mulakan dengan cerapan planet Zuhal. Ini bagi memastikan apa yang saya cerap pada 17 Jun adalah betul. Saya dapat sahkan pada 23 Jun memang saya tidak dapat lihat Cassini Division secara visual dengan magnifikasi 160x/96x. Cerapan Zuhal mengambil masa lebih kurang 20-30minit.



Beberapa cerapan yang lalu saya ada tulis tentang kesukaran mencerap objek-objek deep sky jika tiada pengalaman. Baru-baru ini saya mula gunakan binokular untuk mengimbas langit bagi mencerap objek-objek deep sky. Berbaloi kerana binokular memang peralatan terbaik untuk latihan mengenal bintang dan membiasakan diri dengan kedudukan bintang. Omega Centauri, M4 globular cluster antara objek deep sky yang saya perhatikan melalui binokular terlebih dahulu sebelum menggunakan teleskop.



Gugusan Messier 4 


M4 saya perasan melalui bintang Antares. Antares agak mudah dicari memandangkan warnanya yang 'merah' berbanding dengan bintang lain. Antares adalah bintang dalam buruj Scorpio. Jadi saya tumpukan cerapan saya dengan bintang-bintang dalam buruj scorpio kerana berdekatan dengan bintang-bintang tersebut terdapat objek deep sky yang menarik.

Gambar 1: M4 dari teleskop amatur (Sumber : Hewholooks)
M4 melalui binokular memang kurang jelas. Namun jika diperhatikan sebaik mungkin kelihatan seakan kotoran/asap yang bercahaya dilangit. Bentuknya hampir sama dengan Omega Centauri jika dilihat dari binokular cuma, kecerahan omega centauri lebih cerah berbanding M4. Justeru, kali pertama saya menghalakan binokular ke M4 saya tidak pasti apa yang saya lihat. Saya fikir M4 yang saya lihat menerusi binokular mungkin bayangan dalam fikiran saya. Cerapan kali ini mengesahkan apa yang saya lihat terlebih dahulu. 


Melaui Orion XT10, imej M4 tidak secerah Omega Centauri. Barangkali disebabkan bintang berdekatan menyebabkan kontras imej kurang menyerlah. Dengan menggunakan Orion Q70 32mm eyepiece saya boleh muatkan M4 dan Antares dalam field of view (FOV) saya. Imej yang saya perhatikan hampir sama dengan rajah diatas cuma imej yang saya lihat hitam putih. Imej diatas dirakam dengan ccd.


Messier 7 dan Butterfly Cluster


Setelah mengesahkan apa yang saya lihat berdekatan Antares, Saya halakan binokular pada ekor scorpio. Bintang Shaula dan Lesath (berkemungkinan dari bahasa Arab) menjadi petunjuk saya kali ini.

Gambar 2: M7 atau Ptolemy Cluster (sumber: Astronet)
Tidak sukar mencari M7. Halakan teleskop pada Shaula, dan kemudian tolak(dobsonian) tube teleskop ke kiri supaya pointer difinderscope bergerak lebih kurang satu jari dari bintang Shaula. Insya'Allah terus boleh jumpa M7 atau dikenali juga sebagai ptolemy cluster.

Saya boleh cari M7 dengan mudah melalui binokular. Bahkan binokular yang membantu saya mencari M7 dengan teleskop. Melalui teleskop saya, bintang-bintang kebiruan seperti dalam Gambar 2. Cuma tidaklah saya lihat bintang sebanyak dalam gambar 2 melalui visual. Dan kecerahan melalui teleskop saya kurang sedikit berbanding dengan gambar 2.

Butterfly Cluster(M6) tidak berada jauh dari M7. Melaui binokular, boleh dilihat M6 dan M7 dalam fov yang sama.  Saya boleh muatkan M6 dan M7 dalam fov eyepiece 32mm saya. Tapi kesan aberration eyepiece membuatkan imej tidak fokus dibahagian tepi fov. Lebih lama saya lihat, lebih jelas bentuk Rama-Rama M6. 

Gambar 3: M6 Butterfly cluster (sumber : APOD)
Apa yang menyebabkan saya mudah mengenali M6 bukan kerana bentuknya. Tetapi dalam gugusan M6 terdapat satu bintang berwarna merah berbeza dengan warna biru bintang lain. Jika dilihat melalui teleskop newtonian saya bintang tersebut berada di sayap kanan rama-rama. Bintang tersebut adalah BM Scorpii (HIP 86257).

Lagoon Nebula dan Trifid Nebula

Ini merupakan kali pertama saya mencerap Nebula selain dari Orion Nebula. Orion Nebula lebih mudah dicerap kerana cerah dan bentuknya yang mudah dikenali serta kedudukan yang mudah dicari didalam buruj Orion.
Gambar 4: Lagoon Nebula (Sumber Misti Mountain Observatory)
Pada asalnya saya sesat ketika mencari Butterfly Cluster. Terjumpa Lagoon Nebula, walaupun ketika itu saya tidak tahu namanya, tapi saya tahu ia adalah nebula kerana 'nebulosity' objek yang saya lihat memang jelas. Ciri yang paling menonjol secara visual adalah gap gelap ditengah-tengah nebula. Ciri itu yang buat saya kenal Lagoon Nebula. Tidak seperti Gambar 4, imej visual yang saya lihat kurang cerah dan tiada warna. Warna didalam gambar adalah kesan pemprosesan komputer (Imej diambil dengan filter RGB dan kemudian diproses). Saya tidak perasan Lagoon Nebula binokular. 

Untuk mencari Lagoon Nebula saya gunakan bintang Kaus Borealis sebagai petunjuk. Tidak jauh dari Lagoon Nebula dan bintang berkenaan boleh dilihat dengan mata kasar.

Tidak jauh dari Lagoon Nebula terdapat satu lagi nebula, yang dinamakan Trifid Nebula.

Gamabar 5 : Trifid Nebula ( Sumber: Physcohistorian)
Saya tidak nampak apa-apa ciri dan details pada trifid nebula ketika cerapan. Apa yang membuatkan saya yakin objek yang saya lihat adalah trifid nebula adalah kedudukannya yang hampir dengan Lagoon Nebula dan saya perasan ciri Nebula pada objek yang saya lihat.

Saya boleh muatkan Trifid Nebula dan Lagoon Nebula dalam satu fov (XT10). Saya halakan binokular, saya tidak nampak apa-apa ciri  menonjol nebula melalui binokular saya. Jadi saya simpulkan saya tidak lihat kedua-dua nebula melalui binokular (walaupun saya ada nampak sesuatu yang berkemungkinan 2 nebula yang hampir).

Penutup

5 DSO dalam satu malam M4,M7,M6, Lagoon nebula, Trifid Nebula. Saya rasa saya boleh tambah lagi list malam tu, cuma dah tengah malam dan nyamuk dah banyak. 5 DSO kira satu pencapaian untuk saya.  Biasanya nak cari 1 DSO pun terkial-kial. Malam 23 Jun adalah malam cerapan yang agak serius bagi saya. Bukan sahaja saya bawa teleskop dan binokular, Laptop pun saya bawa untuk rujuk Stellarium. Itu yang membuatkan saya boleh cerap dan mengenali objek yang saya cerap. Selain dari itu saya bawa buku nota, pen, dan lampu suluh (merah). Saya tulis sedikit-sedikit apa saya buat dan lihat, akan datang saya akan cuba tulis dengan lebih banyak. 


Gambar 6: Sedikit Coretan Cerapan 
Selain daripada itu, Buruj Scorpio merupakan Buruj yang mudah dicari dan banyak DSO disekitar Buruj Berkenaan. Jadi siapa-siapa yang baru mula nak menjinakkan diri dalam mencerap DSO, mungkin Buruj Scorpio boleh dijadikan target yang baik. Sekian.

Nota: Semua gambar Objek Deep Sky didalam post ini diambil dari sumber lain. Sumber gambar dinyatakan didalam caption gambar. Cerapan hanya dibuat secara visual.


Apabila saya kata bintang/objek berwarna merah, boleh jadi Jingga, cuma saya selalu anggap merah.

Thursday, 21 June 2012

Apa yang saya fikir pasal Zuhal? (Jun 2012)

Dalam bulan Jun-Julai Zuhal masih lagi boleh dicerap dan kecantikan gelang Zuhal memang tak dapat dinafikan. Walaubagaimanapun dengan set up yang saya ada sekarang, saya dah nampak perbezaan cerapan Zuhal ketika hampir dengan tarikh Istiqbal(opposition) dan apa yang saya cerap sekarang. 

Saya tak dapat perhatikan Cassini Division ketika cerapan baru-baru ni.  Mungkin ada beberapa sebab. Antaranya kedudukan Zuhal semakin jauh, atau mungkin seeing tak berapa baik pada tarikh saya lakukan cerapan. Pada asalnya saya jangkakan collimation teleskop dah lari, tapi lepas periksa teleskop, nampak tiada masalah. Saya akan buat star test pada masa akan datang.

Teleskop Newtonian

Teleskop jenis newtonian walaupun murah ada beberapa kelemahan. Antaranya pengguna perlu periksa collimation teleskop. Asalnya sebelum saya beli teleskop XT10 memang saya ambil kira perkara ini dan saya  dapati collimation tidak sukar dilakukan. 

Teleskop Newtonian bersaiz kecil (3-8inch) tidak memerlukan collimation yang kerap. Teleskop 10 inch berkemungkinan memerlukan collimation setiap kali ianya dipindahkan dari satu tempat ke tempat yang lain (travel jauh).Tapi sepanjang saya guna, walaupun teleskop xt10 saya pernah travel dari birmingham ke Malaysia, kedudukan cermin dalam OTA tidak memerlukan collimation yang serius. Link untuk collimate teleskop boleh didapati di bahagian tepi blog saya. 

Imej Zuhal 

Walaupun gunakan teleskop Dobsonian (manual) saya tak terlepas dari ambil gambar. Teleskop Dobsonian tak sesuai untuk astrophotografi. Sepanjang tahun 2012, saya dah cuba ambil gambar Zuhal beberapa kali. Gunakan Dobsonian dan Orion Apex 90mm saya. Kedua-duanya tidak mempunyai sistem auto tracking. Sejak kebelakngan ini saya selalu lakukan cerapan dengan XT10.  Berikut beberapa Imej yang saya dapati dalam tahun 2012.
Gambar 1

Gambar 2

Gambar 3

Gambar 4









Gambar 2 dan Gambar 3 diambil pada tarikh yang sama. Gambar 3 kelihatan secara tidak jelas titik berhampiran Zuhal. Perisian astronomi meyakinkan saya titik berkenaan adalah Titan, bulan Zuhal yang paling besar.

Terdapat perbezaan dari segi kualiti ke empat-empat gambar yang saya ambil. Perbezaan tersebut boleh disebabkan beberapa faktor. Antaranya ialah teknik yang saya gunakan untuk merakam gambar berkenaan. Saya menggunakan teknik Afocal, manual tracking. Jadi kadangkala imej yang dihasilkan memang akan berbeza hanya kerana cara saya letakan lens kamera compact saya pada eyepiece berbeza. 

Kedua, mungkin disebabkan oleh cara saya edit gambar berkenaan. Kadangkala baik dan kadangkala kurang baik. Perhatikan perbezaan Gambar 1,2,3 dengan Gambar 4. Cassini Division hampir/langsung tidak kelihatan pada gambar 4. Secara visual pada tarik 17/06/2012 saya tidak dapat perhatikan Cassini Division. 

Gambar 1 diambil ~sebulan sebelum tarikh opposition manakala gambar 2 dan 3 diambil lebih kurang 2 minggu selepas tarikh opposition. Cassini division dapat dilihat dibahagian tepi gelang kiri dan kanan. Secara visual ia lebih jelas. Berhampiran dengan tarikh opposition saya dapat rakamkan titan. 

Seperti mana saya katakan sebelum ni, mungkin disebabkan cuaca, dan berkemungkinan besar disebabkan Zuhal dah semakin jauh dari bumi (saya rasa sebab kedua). Saya tak dapat lakukan cerapan selepas tarikh 17/06/2012 atas sebab cuaca.  Secara visual Titan masih kelihatan pada kali terakhir cerapan saya (dan memang sentiasa kelihatan sepanjang tahun). 

Encke Division

Saya ada baca secara teori teleskop 8inchi (ada yang kata 7inchi) berkualiti dapat digunakan untuk cerap Encke Division sekiranya keadaan cuaca yang sangat baik. Encke division berada paling luar dalam gelang Zuhal. Lebarnya lebih kecil dari Cassini Division (325km< 4800km).

Walaupun saya ada teleskop 10inchi yang berkualiti, saya tidak rasa saya dapat cerap Encke Division atas beberapa sebab. Antaranya, cuaca yang baik sukar didapati dan eyepiece yang saya ada tak cukup untuk cerap Encke Division. Saya perlukan eyepiece bermaknifikasi tinggi. Selain daripada itu, Encke division kecil dan memerlukan Zuhal untuk senget secara maksimum supaya dapat dilihat. 

Selain daripada tu saya ada juga perhatikan imej yang diambil oleh DrRowi dari blog beliau tahun ini. Saya perhatikan Imej Zuhal yang beliau rakam tidak kelihatan Encke Division. Tiada laporan pemerhatian Encke Division secara visual oleh beliau (setahu saya). Peralatan yang Dr Rowi gunakan JAUH lebih hebat dari apa yang saya ada. Saya tak periksa laporan cerapan/imej En Shahrin berkenaan Zuhal. 

Walaubagaimanapun saya lihat di FB page Damian Peach, imej Zuhal yang beliau rakam ada kelihatan Encke Division. (Kalau tak silap saya beliau ada rakam ribut di Zuhal juga). Damian Peach guna teleskop 14inchi dengan kamera/ccd yang canggih(dan mahal). 

Nota: Division (Encke/Cassini) adalah kawasan kosong antara gelang-gelang Zuhal. Sebagai contoh Cassini Division memisahkan gelang A dan B planet Zuhal.

Musim

Jun-Julai bulan akhir untuk saya cerap Zuhal. Ini disebabkan Zuhal semakin menjauh. Musim cerapan Zuhal untuk saya dah hampir tamat.  Lagipuun sejak transit venus baru-baru ini peminat astronomi dah mengalihkan pandangan kepada peristiwa berkenaan. 

Musytari(Jupiter) pula dah mula terbit disebelah timur waktu subuh. Masih jauh dari tarikh opposition tapi gambar yang di kirim oleh Damian Peach baru-baru ni menunjukan sesuatu yang menarik berlaku pada Musytari. Jalur awan utara( Northen Equatorial Belt) Musytari kelihatan bergolak. Komen pada gambar Damian Peach mencadangkan perkara itu jarang berlaku dan tidak berlaku hampir 50tahun sebelum ini.

Sistem cuaca Musytari agak misteri dan menjadi tumpuan Ahli Astronomi professional dan Amatur. Jalur selatan(Southern Equatorial Belt) Musytari sebagai contoh kadang-kadang hilang hampir 2 tahun dan boleh muncul semula. Pada tahun 2010 saya cerap Musytari, SEB tidak ada. Ketika itu saya gunakan magnifikasi 48x sahaja (rendah). Imej saya rakam dengan kamera (handheld) menunjukan ketiadaan SEB. Hanya beberapa bulan selepas saya cerap, SEB muncul semula setelah 2 tahun menghilang. Yang menarik, Saintis tidak faham mengapa ia berlaku. 

Penutup:

Saya gembira dengan teleskop yang saya ada. Cuma saya perlu akui saya perlu invest sedikit lagi untuk lengkapkan peralatan saya. Saya perlukan mount sesuai untuk Orion Apex 90mm, Eyepiece berkuasa tinggi (mungkin 10mm), dan finderscope baru (EZ finderscope yang dibuat dari plastic dah takbetul sangat). Buat masa ni saya kalau rosak teruk saya gunakan finderscope Orion Apex 90mm saya. 

Berkenaan dengan Zuhal: kali pertama saya cerap Zuhal dengan XT10 adalah bulan Jun 2010. Hanya dengan magnifikasi 48x saya rasa saya nampak Cassini Division. Kawan yang hadir ketika cerapan sifatkan ciri yang kami nampak sebagai garisan hitam. dengan magnifikasi 48 sukar untuk saya sahkan apa yang kami lihat. Kini saya rasa itu bukan Cassini Division sebaliknya jalur pada permukaan Zuhal ataupun ruang antara gelang dengan planet. Namun pada cerapan saya tahun ini dengan magnifikasi 160x, saya boleh sahkan saya lihat cassini division dengan teleskop saya. Dan saya rakam imej planet berkenaan dengan lebih baik. 

Tahun lepas saya sahkan saya boleh cerap GRS pada Musytari. Saya juga berjaya rakam gambar Musytari dengan GRS. Tahun ini saya berharap dapat cerap transit bulan planet Musytari. Kali terakhir cerap adalah Transit Io pada 2010. Itupun magnifikasi rendah jadi tak dapat saya nak pastikan. Kali ini harapnya berjaya.

Selain daripada itu, sekarang saya mula berjinak-jinak dengan DSO (Deep Sky Object). Selain Andromeda, Orion Nebula,Omega Centauri, dan Pleiades tak ada DSO lain yang saya cerap dengan Teleskop. Baru-baru ni saya scan langit dengan Bino, dan guna Stellarium untuk belajar kedudukan bintang dan DSO. Saya dapati Antares adalah bintang yang baik untuk saya jadikan rujukan untuk cerap DSO. Lagipun M4 berdekatan dengan Antares dan saya percaya saya perhatikan M4 dari bino 10x50 saya. 

Tuesday, 5 June 2012

Cerapan Transit Zuhrah 2012

Objek: Zuhrah/Matahari
Tarikh: 6 Jun 2012
Masa : 9:45-10:15pagi/ 12:00-12:30tengahari
Peralatan: Binokular Celestron 10x50
Cuaca: Mendung


Walaupun cuaca mendung dapat juga saya mengintai ke matahari melihat Zuhrah melintasi disk matahari. Mula-mula saya cerap guna eclipse shade. Tengok secara terus. Titik hitam nampak jelas (kalau rabun, pakai cermin mata, kemudia guna eclipse shade). Permandangan yang sangat menarik.

Kemudian saya bawa keluar binokular yang dah siap diikat pada tripod. Imej matahari saya pancarkan pada skrin (kertas A4 putih yang dilekatkan pada fail keras).  Imej Zuhrah sangat jelas dan mudah di kenal pasti. Titik hitam yang bulat nampak berbeza dengan sunspot pada matahari. Cuaca mendung sepanjang cerapan, tapi Alhamdulillah dapat rakam beberapa ketika apabila awan tidak tutup matahari.

Berikut adalah beberapa gambar yang saya ambil:








4 gambar diatas berserta masa. Perhatikan pada 1222 Zuhrah sudah hampir 'keluar' dari disk matahari. Untuk mengakhiri post kali ini saya sertakan video yang saya rakamkan ketika transit zuhrah 2012. Walaupun pada zaman moden ni banyak video berada kat internet dan semua orang boleh tonton tanpa terlepas peristiwa unik ini. Saya gembira dapat melakukan cerapan sendiri walaupun dengan cara yang mudah dan simple. Sekian.


Nota Tambahan:

Saya sediakan link ke website serta blog lain yang buat coverage transit zuhrah 2012:

Dr Rowi melakukan cerapan di Kelantan dan dapat merakam gambar unik transit venus+kapal terbang
http://drrowi.blogspot.com/2012/06/double-transit-di-pantai-mek-mas.html

Gambar-gambar transit seluruh dunia dari website BBC
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-18336544

Begitu juga Robi Ale Romero yang bangun seawal pagi untuk mencerap transit dari paris. Berikut adalah gambar yang beliau rakam: )



















Tak cukup gambar-gambar yang diambil dari bumi, Solar Dynamics Observatory ada merakam gambar sempena transit Zuhrah 2012. Berikut adalah Youtube video yang di buat berdasarkan gambar yang diambil:)




Sunday, 27 May 2012

[Cerapan] Rimae Ariadaeus

Objek: Bulan
Teleskop: Orion XT10
Tarikh: 27/05/12
Masa : Jam 2015-2135
Cuaca: Cerah, awan tidak menutup bulan tapi penglihatan tidak berapa baik.

Cerapan bulan kali ini ada penambah baikan dari yang sebelum nya. Buat kali pertama kali ni bawa pen dan list serta peta bulan waktu cerapan (lampu suluh cahaya merah sekali). Dalam erti kata lain, kali ni bukan main tengok dan ambil gambar sahaja, tapi ada target dan betul-betul mencatat cerapan (walaupun tak terperinci sangat).

Senarai target saya ambil dari senarai Lunar100 ( Charles A. Wood 2004). Saya cuba cerap #82,#89 Linne dan Valentine Dome. Disebabkan kedua-dua ciri ni dah berada hampir diakhir senarai, jadi ianya sukar dicerap. Saya rasa, saya nampak apa yang dimaksudkan dengan Valentine dome pada cerapan kali ini. Tapi boleh jadi juga apa yang saya nampak bukan Valentine dome. Tak pasti samada Valentine Dome boleh dicerap dengan magnifikasi 160x. 

Imej yang saya rakam tidak memuaskan. Tiada penambahbaikan dari segi peralatan sebaliknya saya nak gunakan apa yang ada semaksimum mungkin. Hari ini ciri seperti Rupes Altai saya dapat lihat dengan jelas. Pernah saya tulis laporan cerapan Rupes Altai. Rupes Altai berada pada #7 dalam senarai.  Ianya merupakan ciri lereng pada bulan yang besar dan mudah dilihat.
Rupes Altai, lereng berliku dalam gambar diatas. Dihujungnya ada kawah Piccolomini

Ciri lain yang mudah dilihat pada cerapan kali ini adalah Rima Ariadaeus(#29)(Rille). Ianya salah satu contoh rille lurus pada bulan. Tidak jauh dari Rima Ariadaeus terdapat 2 kawah yang kelihatan serupa. Sabine dan Ritter. Kedua-dua kawah ini mudah dicerap. Rimae Ariadaeus tidak jelas dengan magnifikasi 96x. Saya hanya dapat lihat dengan mag 160x. Kedua-dua Sabine dan Ritter saya selesa cerap dengan magnifikasi 96x. Sabine dan Ritter berada pada #38 dalam lunar100.
Garisan A adalah Rimae Ariadaeus, B Cayley Plains C Sabine dan Ritter dan D(sebelah kiri) kawah Dionysius

Cayley plains adalah ciri pada bulan yang rata tanpa kawah. Kedudukannya pada bahagian timur kawah Cayley (Rajah). Namun dalan cerapan saya bahagaian barat laut kawah Cayley juga kelihatan rata. Mungkin perlu magnifikasi lebih tinggi untuk cerap Cayley plains (dataran). Cayley plains berada pada #50 dalam lunar 100.

Dionysius merupakan kawah yang tidak jauh dari kawah Sabine dan Ritter. Dionysius dikatakan mempunyai sinar kawah (#93 Lunar 100). Namun saya tidak lihat apa-apa sinaran yang keluar dari kawah Dionysius pada cerapan kali ini.

Nota: 4 Jun 2012, Gerhana bulan separuh. Lebih kurang lepas Maghrib. Jangan lepaskan peluang untuk saksikan gerhana bulan pertama tahun 2012.

Saturday, 26 May 2012

3 Cara Murah dan Selamat Cerap Transit Zuhrah!

Apa itu transit Zuhrah?

Transit Zuhrah adalah fenomena dimana Planet Zuhrah berada betul-betul di antara Matahari dan Bumi. Dari Bumi, Zuhrah akan kelihatan seperti bulatan hitam yang kecil bergerak melintasi Matahari. Pada masa dahulu data transit Zuhrah digunakan untuk menentukan jarak antara matahari dan bumi serta jarak bumi dengan planet lain. Kajian moden terkini termasuk menggunakan data dari transit Zuhrah (kecerah matahari etc) untuk mencari planet diluar sistem Suria (exoplanet). 

Bila Transit Zuhrah berlaku?

Transit Zuhrah sebelum tahun 2012 berlaku pada tahun 2004. Pada tahun ini, transit Zuhrah akan berlaku pada 6 June 2012 (Malaysia). Ini mungkin transit terakhir yang akan kita lalui memandangkan transit seterusnya akan berlaku pada tahun 2117 dan 2125. Dua transit Zuhrah dipisahkan dalam masa 8 tahun yang kemudiannya diikuti dengan jarak masa antara 121 tahun setengah dan 105 tahun setengah untuk transit yang seterusnya berlaku. Rajah dibawah menunjukan pola masa berlakunya transit Zuhrah.

Rajah 1 pola masa transit Zuhrah (tahun) (Sumber: www.transitofvenus.org)
Rajah 2: Lokasi transit Zuhrah boleh dicerap (Sumber Nasa)
Rajah 3: Masa berlakunya transit Zuhrah (Bawah kanan). Masa didalam Universal Time.(Sumber:Nasa)

Masa dalam waktu Malaysia (6 Jun 2012) adalah seperti dibawah:
I = 06:09:38
II = 06:27:34
Greatest= 09:29:36
III = 12:31:39
IV = 12:49:35

Cara Murah dan Selamat Cerap Transit Zuhrah

1) Pinhole projector

Tanpa menggunakan sebarang peralatan optik, transit Zuhrah boleh di cerap dengan menggunakan pinhole camera. Ini membolehkan transit dicerap beramai-ramai dengan selamat dan murah. Walaubagaimanapun imej yang dipancarkan melalui pinhole agak malap dan tidak jelas. Untuk memastikan Zuhrah boleh dilihat, lubang kamera perlulah kecil dan jarak diantara lubang dan skrin perlulah jauh. (lebih kecil lubang, lebih malap imej yang dipancarkan). 

Dr Hugh Hunt mereka pinhole projector yang boleh dan telah digunakan untuk mencerap transit Zuhrah pada Tahun 2004. Beliau mengunakan cermin mengantikan skrin yang kemudiannya imej yang pada cermin dipantulkan pada skrin yang berada didalam bilik gelap berjarak 30m dari projector. Maklumat terperinci mengenai rekabentuk serta imej cerapan boleh dilihat pada laporan beliau.

Selain daripada itu, rekabentuk pinhole projector biasa boleh didapati didalam laman web Explotorium.

2) Cermin Mata Gerhana (Eclipse Shades)

Transit Zuhrah boleh dilihat dengan mata asalkan kita menggunakan filter yang sesuai. Walaupun kecil, saiz Zuhrah boleh dilihat oleh kebanyakan orang tanpa menggunakan peralatan optik. Dibandingkan dengan saiz matahari jika dillihat oleh manusia, saiz Zuhrah adalah 32 kali lebih kecil. Cermin mata gerhana matahari ataupun cermin keselamatan yang digunakan untuk pengimpal #14 boleh digunakan untuk mencerap planet Zuhrah. Cermin mata gerhana matahari boleh di beli di StargazerOnlineStore dengan harga hanya RM6 seunit.

3)Guna Binokular untuk pancarkan imej Matahari

Binokular merupakan peralatan optik yang biasa ada di dalam setiap rumah, ataupun mudah didapati. Dengan menggunakan binokular lama ataupun yang murah dan kurang berkualiti, imej matahari dapat di pancarkan ke atas skrin dan transit Zuhrah dapat dicerap dengan mudah. Cara ini selamat dan imej yang dihasilkan amat jelas. Walaubagaimana pun, beberapa langkah keselamatan perlu diambil. Jangan lihat secara terus dengan mata melalui binokular( tanpa filter matahari), dan pastikan binokular tidak terlalu lama didedahkan dengan matahari. Gunakan sebelah bahagian binokular sahaja. Video dibawah menerangkan teknik ini secara ringkas:

Video dibawah pula menunjukan cerapan transit Zuhrah 2004 dengan menggunakan teknik yang sama


 


Mendung?

Sekiranya cuaca di kawasan anda mendung pada 6 Jun 2012 pada masa yang sayan nyatakan diatas. Tayangan venus transit secara live khas dibawakan oleh Nasa dari puncak Mauna Kea Hawaii. [LINK]

Selamat Mencerap Transit Zuhrah 2012!

Link

Tuesday, 15 May 2012

Mencerap Deep Sky Object: Omega Centauri (Globular Cluster)

Tarikh: 15/05/12
Masa: Jam 2000-2200
Peralatan: Celestron Binokular 10x50 dan Orion XT10

Omega Centauri ( Sumber European Southern Observatory)
Langit gelap tanpa awan semalam membolehkan saya keluar meneropong ke langit menggunakan binocular saya. 10x50 Celestron. Target saya pada 15 Mei 2012 adalah deep sky object (DSO). Sedia maklum saya miliki teleskop newtonian 10 inchi yang sememangnya sesuai untuk mencerap DSO. Namun, setakat ini jumlah DSO yang pernah saya cerap menggunakan teleskop itu boleh dikira sebelah tangan. Agak membazir kalau saya tak gunakan kemampuan teleskop XT10 saya semaksimum mungkin.

Tak berpengalaman

Tidak seperti planet, DSO agak sukar dicerap jika kurang pengalaman. Kadang-kadang saya menghabiskan masa hampir setengah jam kerana 'tersesat' di langit. Masih teringat kali pertama bermain-main dengan XT10 untuk mencari Andromeda. Saya sangkakan Pleiades (bintang tujuh) sebagai pusat galaksi andromeda. Saya salahkan eyepiece bermaknifikasi besar sebagai punca saya tidak dapat melihat bentuk disk andromeda. Akhirnya saya berjaya mencerap Andromeda pada tahun 2011 dengan XT10 (Masih gagal mencari andromeda dengan binokular, andromeda boleh dilihat dengan mata kasar sekiranya kawasan cerapan betul2 gelap dan jauh dari pencemaran cahaya).

Guna Binokular

Jelas punca masalah saya dalam mencari DSO adalah disebabkan saya tidak biasa dengan langit malam. Jadi semalam saya mula gunakan binokular untuk mengimbas langit dan bintang tanpa ada sebarang target. Gagal mencari M5 (DSO), saya halakan binokular saya ke arah selatan (lebih kurang). Disitulah saya perasan satu objek yang jika dilihat melalui binokular sebesar bulan tetapi agak malap dan kelihatan seperti kapas di angkasa. Masih belum mengetahui nama objek yang dicerap, saya masuk kerumah lantas memeriksa objek berkenaan dengan Stellarium. Berdasarkan kedudukan objek berkenaan dari bintang Spica, saya tahu ianya adalah Omega Centauri. Binokular merupakan peralatan penting dalam mencerap DSO. Binokular yang sesuai untuk astronomi adalah bersaiz 8x42, 7x50, 10x50, 8x56. (8x 42 bermakna binokular mempunyai maknifikasi 8x dan bersaiz 42mm). Binokular bersaiz yang saya nyatakan boleh digunakan tanpa tripod. Binokular yang bermaknifikasi lebih dari 10x memerlukan tripod agar lebih stabil. 

Orion XT10

Omega centauri memang boleh dilihat dengan mata kasar sekiranya jauh dari pencemaran cahaya. Saya kecewa, dari belakang rumah saya, saya tidak nampak omega centauri dengan mata kasar. Saya salahkan lampu jalan dihadapan rumah, memang banyak menganggu cerapan saya. Setelah tahu kedudukan Omega Centauri dengan binokular, kini saya lebih yakin untuk mencerapnya dengan Orion XT10.

Saya silap. Saya mengambil masa juga untuk mencari Omega Centauri. Akhirnya saya gunakan binokular untuk mencari kedudukannya, kemudian berdasarkan apa yang saya lihat melalui binokular, saya halakan teleskop 10inchi saya kearah yang sama. Saya tidak mengunakan finderscope yang bermaknifikasi sebaliknya saya gunakan red dot pointer. Mungkin itu yang menyukarkan saya mencari Omega Centauri. 

Untuk mencerap Omega Centauri, saya gunakan eyepiece Orion Q70 32mm. Eyepiece berkuasa rendah dan 70degree FOV  memang sesuai untuk DSO serta objek yang kurang cerah. Melalui eyepiece Q70, saya boleh lihat keseluruhan Omega Centauri dalam field of view saya. 

Omega Centauri

Omega Centauri adalah globular cluster paling cerah dilangit. Ia mempunyai magnitud ~4, ianya kelihatan sebesar bulan penuh ( SEBESAR bukan SECERAH) melalui mata kasar sekiranya kawasan cerapan jauh dari pencemaran cahaya. Terletak di langit selatan bermakna ahli falak di kawasan hemisfera utara terpaksa menunggu waktu-waktu tertentu (spring) untuk mencerap Omega Centauri. Ahli falak Malaysia beruntung kerana berkedudukan di garisan Khatulistiwa :).

Globular Cluster berbeza dengan open star cluster seperti Pleiades. Bintang di dalam Open Star Cluster agak berselerak dan terikat dengan tarikan graviti yang lemah. Open Star Cluster terletak di dalam galaksi. Ini berbeza dengan globular cluster yang berada diluar galaksi (mengorbit galaksi/ 'satellite' kepada galaksi) dan bintang yang berada didalam globular cluster di tarik kuat oleh graviti dan kekal sehingga 12 billion tahun. Tidak seperti Open Cluster yang berselerak hanya selepas ratusan juta tahun. 

Jarak Open star cluster dengan bumi adalah ratusan hingga ke ribuan tahun cahaya. Globular Cluster pula berada puluhan/belasan ribu tahun cahaya dari bumi. Omega Centauri berada kira-kira 17k-18k tahun cahaya. 

Omega Centauri mempunyai jisim sebanyak 50juta Matahari. Diameter Omega Centauri ada 230 tahun Cahaya. Dianggarkan terdapat 10 juta bintang didalam Omega Centauri.

Kesimpulan

Disebabkan kecerahan omega centauri yang cerah. Ianya mudah dilihat dan boleh dicerap dengan mata kasar jika berada jauh dari pencemaran cahaya. Melalui binokular, omega centauri kelihatan seakan kapas yang tergantung dilangit. Melalui teleskop keindahan Omega Centauri lebih terselah. Ternyata kita tidak perlu peralatan yang mahal untuk mencerap omega centauri. Binokular kecil sudah cukup untuk mencerap objek ini. 

Rujukan:

Friday, 27 April 2012

Titan

Tarikh: 27/04/12
Masa : Jam 2030-2135
Object : Zuhal
Teleskop: orion XT10
Kali terakhir mencerap 1 April. Maknanya 25 hari cuaca mendung dan hujan waktu malam dalam bulan April.  Hampir 2 minggu lepas berlakunya Opposition Zuhal, Zuhal masih berada pada kedudukan yang baik untuk di cerap. Selain dari Zuhal, td sempat juga cerap bulan dan Zuhrah. Zuhrah berbentuk sabit hampir sama dengan fasa bulan hari ni. Tiada gambar Zuhrah atau bulan saya rakam.

Saya tumpukan pada Zuhal. Pada Magnifikasi 48x saya boleh lihat sau bulan Zuhal iaitu Titan. Pada Magnifikasi 96x saya lihat 4 bulan Zuhal termasuk Titan. Pada magnifikasi 160x saya cuma lihat Titan. Selain dari pada bulan-bulan Zuhal ada juga bintang bermagnitud ~10 berhampiran Zuhal. Saya hampir ingat ianya bulan. Titan bermagnitud 8. 

Berikut adalah gambar yang saya rakamkan untuk cerapan kali ini.
Zuhal dan salah satu bulan nya Titan (kabur2 tapi telah saya labelkan).
Sengaja saya tak naikan kontras gambar diatas untuk melihatkan kedudukan Titan pada cerapan kali ini. Titan adalah bulan Zuhal yang paling besar. Pada cerapan bulan lepas (22/3 dan 17/3) saya tidak rakamkan mana-mana bulan Zuhal . Nampaknya kali ini berjaya saya rakamkan buat kali pertamanya. Saya tidak pasti sama ada Jarak Zuhal ada kaitan atau tidak, atau mungkin keadaan cuaca, atau mungkin kali ini kedudukan Titan membolehkan saya merakamnya.  Yang pasti, Jarak antara Zuhal dan bumi pada cerapan ini, lebih hampir dari cerapan 22/3 dan 17/3(Stellarium). 

Ciri pada Zuhal kelihatan sama seperti cerapan lalu. Cassini Division jelas dan jalur pada planet Zuhal juga kelihatan.

Sekian

Update:

Gambar Zuhal yang dirakam pada malam cerapan.. Titan tiada dalam gambar..


Sunday, 1 April 2012

Sekitar Copernicus dan Lembah Alpine

Objek: Bulan
Tarikh: 01/04/12
Masa: Jam 2000- 2100
Cuaca: Baik, cerah dengan sedikit tompokan awan nipis. 
Teleskop : Orion XT10

1 April 2012, Bulan baru beberapa hari selepas fasa suku pertama. Waktu ini masa terbaik untuk mencerap Copernicus. Saya perhatikan setiap kali saya mencerap bulan, terlalu banyak rasanya yang saya nak tulis berkenaan dengan cerapan saya. Jadi pos kali ini saya tumpukan pada beberapa ciri sahaja.

Copernicus

Copernicus merupakan kawah besar yang boleh dilihat dari bumi dengan cuma peralatan seperti binokular. Di bahagian utara dan barat laut copernicus terdapat banyak gunung, makala disekelilingnya terdapat kawah-kawah sekunder. Berikut adalah imej Copernicus yang berjaya saya rakamkan.

Copernicus, kawah paling besar dalam gambar





Gambar berlabel: Bulatan kuning menunjukan Ghost Crater Stadius. Kawah yang telah ditegelamkan oleh lava dan hampir tidak kelihatan. Namun samar-samar nampak bentuk bulatan yang tinggal.
Dua kawah di bahagian selatan(barat daya) copernicus adalah kawah Reinhold (besar) dan Reinhold B (kecil). Tidak jauh dari Copernicus dibahagian timur laut terdapat kawah Eratosthenes. kawah kecil dibahagian utara Copernicus adalah kawah Gay-Lussac. Perhatikan garisan pada arah barat daya Gay-Lussac. Itu merupakan Rimae Gay-Lussac. Salah satu dari contoh rille lurus pada bulan selain rupes recta (lereng lurus). Menurut Virtual Moon Atlas, perisian percuma yang saya gunakan, peralatan minimum untuk mencerap Rimae Gay-Lussac adalah teleskop reflector 300mm. Saya gunakan teleskop 254mm. Bukan sahaja dapat mencerap, bahkan saya dapat merakam ciri tersebut. Kawah yang kelihatan seperti lubang kunci pada bahagian selatan adalah Fauth dan Fauth A. Kedua-dua kawah tersebut mempunyai nama gelaran ''hole of lock''.

Alpine Valley (Vallis Alpes)

Vallis Alpes, Garisan besar disebelah kanan kawah (Plato)










Mare Imbrium Berlabel: A Montes Recti, B Montes Teneriffe C Mons Pico dan D Mons Spiztbergen. ABCD adalah kesan tinggalan Inner ring Mare Imbrium. Perhatikan garitan kuning membentuk suku bulatan. E adalah Mons Piton. (Mons/Montes= Gunung dalam bahasa latin)
Gambar diatas merupakan imej berhampiran kawah Plato dah sebahagian (bhg utara) dari Mare Imbrium. Vallis Alpes merupakan garisan disebelah kanan kawah besar (plato). Ini merupakan Lembah ke 3 yang saya cerap selepas Vallis Rheita dan Vallis Schroter. Pada ketika ini Vallis Alpes tidak kelihatan jelas. Mungkin imej yang jelas dan cerapan yang baik boleh dilakukan sekiranya saya mencerap bulan sehari lebih awal. Vallis Alpes merupakan ciri yang mudah dicerap.

Kawah plato di dalam gambar rajah kelihatan mempunyai permukaan lantai yang rata. Namun sebenarnya terdapat kawah-kawah kecil di dalam kawah Plato. Saya gagal mencerap kawah-kawah kecil berkenaan. Barangkali ianya dapat dicerap jika cerapan dilakukan sehari lebih awal.

Perhatikan banjaran Gunung dibahagian selatan Plato. Ia sebenarnya diding Mare Imbrium yang telah di tengelamkan oleh limpahan lava. Boleh dilihat banjaran gunung itu seakan membentuk Bulatan. Paling kiri adalah Montes Recti, tengah adalah Montes Teneriffe  dan kiri (dibawah plato) adalah Montes Pico. Akan datang saya akan cuba rakamkan gambar penuh Mare Imbrium yang memperlihatkan kesemua puncak gunung (Montes Spitzbergen tidak ada dalam gambar).

Ciri lain

Ciri lain yang saya cerap semalam adalah kawah Clavius, Tycho, Rupes Recta Mere Frigoris, Mons Appeninnus dll.

Lunar 100

Bulan lepas saya lawati forum-forum astronomi yang telah lama saya tinggalkan. Dalam satu forum bulan, ahli forum ada membincangkan lunar 100. Lunar 100 adalah senarai ciri bulan untuk dicerap. Senarai ini di tulis oleh Charles A Wood dalam majalah Sky and Telescope pada April 2004. Saya cuba untuk mencerap kesemua 100 ciri yang dicadangkan. Akan datang barangkali saya akan set up page untuk senarai Lunar 100 yang telah saya cerap.  Dalam Cerapan 1 April saya berjaya mencerap ciri no, 3,5,6,9,15,19,23,26. Senarai ini disusun mengikut kesukaran untuk mencerap. Barangkali mengambil masa beberapa tahun untuk saya lengkapkan senarai ini. 

Kemaskini:


Gambarajah berlabel

Friday, 23 March 2012

Zuhal berlabel

Objek: Zuhal
Tarikh: 22/03/12
Masa: 2300-2330
Teleskop: Orion XT10

Post ni untuk tulis sikit pasal cerapan zuhal semalam. Semalam cuaca kira ok, tapi tahu kenapa tak nampak banyak bintang. Pernah sekali cerah sampai nampak bima sakti(milky way). Waktu tu ijtimak Zuhrah dan Bulan.

Semalam Zuhal melalui magnifikasi 48x hanya menampakkan 3 bulan nya. Pelik.. mungkin saya tidak pandang betul-betul. Saya nampak Dione , Titan dan Rhea. Tethys tidak kelihatan padahal magnitud kecerahan hampir sama dengan Dione. Mungkin sebab berada 'dekat' dengan Zuhal. Jadi saya tak perasan. Hari ni nampaknya penglihatan tak berapa baik, mungkin ada awan, atau Zuhal tak cukup meninggi lagi ke?? Saya terpaksa tunggu zuhal terbit meninggi atas beberapa sebab, 1) supaya kesan atmosfera kurang, 2) kawasan saya mencerap ada pokok kelapa. Jadi saya kena tunggu Zuhal ada atas pokok kelapa dulu:p.

Dibawah adalah gambar Zuhal. Mungkin gambar tak berbeza dengan cerapan 17/03 lalu. Saya rasa sampai bulan depan (waktu Istiqbal) pun mungkin perbezaan tak kan ketara sangat. Lagipun saya gunakan teleskop dobsonian, dan rakam gambar guna teknik afocal (letak kamera kat eyepiece).

Zuhal; Cassini Division jelas kelihatan di atas gelang zuhal.
Apa yang saya nak tambah dalam post kali ini adalah gambar berlabel. Saya cuba labelkan gambar di atas bagi menunjukkan apa yang saya lihat.

Gambar berlabel cerapan 22/03/12


Walaupun samar-samar, saya pasti yang saya lihat cassini Division. Disebabkan Cassini Division memisahkan Gelang A (A ring) dan Gelang B ( B ring), jadi saya boleh labelkan A dan B dalam gambar di atas. Cuma C ring saya tak pasti. Saya tak lihat waktu cerapan. Cuma bayang saya?? Bayang-bayang Zuhal masih di situ dan awan zuhal juga kelihatan.

Itu saja untuk laporan cerapan kali ni. Walapupun saya rasa cerapan akan datang tak banyak perbezaan, tapi saya masih berharap ada benda baru yang saya rakamkan akan datang. Sekian.

Saturday, 17 March 2012

Zuhal sebulan sebelum Istiqbal

Objek: Zuhal
Masa: Jam 0030-0105
Tempat: Asahan Jasin Melaka
Teleskop: Orion XT10
Cuaca: Cerah, awan nipis kelihatan

Semalam dan pagi 17/03/12 cuaca cerah setelah beberapa hari hujan dan mendung. Belajar dari perubahan cuaca, saya tak dapat halang diri untuk cerap zuhal. Kali terakhir cerap zuhal melalui teleskop orion xt10 adalah hampir 2 tahun lepas. Itu ketika kali pertama saya gunakan teleskop. Zuhal memang amat menarik. Gelang Zuhal menyebabkan peminat astronomi boleh menghabiskan masa berjam-jam mencerap Zuhal. 2 tahun lepas saya gunakan eyepiece 25mm. Jadi magnification cuma 48x. Kali ini saya gunakan eyepiece 15mm dengan 2x Barlow menjadikan magnification sebanyak 160.

Puas hati saya dapat pastikan bahawa melalui Orion XT10 saya dapat melihat Cassini division. 4 bulan Zuhal juga kelihatan( Orion Apex cuma boleh nampak 1 bulan(Titan) sahaja, itu ketika Istiqbal 2011). Secara keseluruhan saya amat berpuas hati dengan Imej yang saya lihat menerusi teleskop saya. 

Berikut adalah saturn dan kedudukan bulan-bulan yang saya lihat ketika cerapan:

Kedudukan bulan Zuhal dihasilkan dari Stellarium. R: Rhea E: Enceladus D: Dione Ti: Titan
Keempat-empat bulan ini boleh dilihat dengan magnifikasi rendah. Titan adalah bulan Zuhal yang paling besar. Enceladus pula dipercayai menyemburkan ais yang membentuk gelang Zuhal. Berikut adalah imej yang saya rakamkan semalam:

Melalui cerapan visual, imej lebih jelas, dan Cassini division boleh dilihat.











Gambar di atas merupakan imej Zuhal terbaik saya buat masa ini. Saya gembira memiliki Orion XT10. Sudah banyak Imej bulan dan planet yang saya rakamkan walaupun dengan teknik afocal. Lihat kembali gelang Zuhal, saya boleh cerap planet ini berjam-jam. Sangat hebat ciptaan Allah.  Dalam Documentary Wonders of the Solar System ada menceritakan keindahan Zuhal.  Itu yang mempengaruhi saya menyertai hobi ini.

Berikut pula adalah video cerapan semalam. Video saya stack dengan Registax dan Imej diatas dapat dihasilkan :) 


Istiqbal Zuhal bulan depan. Saya tidak pasti tarikh tepat di Malaysia, tapi menurut website dari US ianya pada 14hb April. Ini bermakna Zuhal akan berada berhampiran dengan bumi pada tarikh itu. Jika berkesempatan saya akan cuba rakamkan imej pada Istiqbal Zuhal bulan depan. Harapnya cuaca cerah dah meingizinkan.

Kemaskini:

Saya nak perincikan sedikit apa yang saya maksudkan dengan saya nampak Cassini division. Gelang pada Zuhal sebenarnya terbahagi kepada beberapa gelang. Diantara gelang terdapat kekosongan (gap). Cassini division sekiranya dilihat dari teleskop bumi, ianya menjadi pemisah antara gelang A dan gelang B zuhal. (ada banyak gelang dan agak complex). Kekosongan pada gelang sebenarnya disebabkan oleh kesan graviti bulan zuhal pada gelang. Dalam kes Cassini division, bulan Mimas yang bertanggungjawab  membentuk Cassini division. Sebenarnya dalam Cassini division tu ada gelang2 juga, Voyager rakam gambar Cassini division secara dekat. 

Jika dilihat betul2 dari gambar saya yang kabur-kabur dibawah (serta kat atas), memang nampak ada bahagian hitam pada gelang Zuhal. Itu adalah Cassini division. Dengan mata, melalui teleskop, lebih jelas lagi.

Gambar yang ke2 saya edit. bahagian belakar Zuhal nampak bahagian gelang yang ditutupi bayang-bayang planet

Berikut pula adalah cassini division yang diambil dari satellite Cassini yang mengorbit Zuhal:

Perhatikan didalam Cassini division terdapat gelang-gelang lain (Gambar diambil dari website wikipedia)







Friday, 16 March 2012

[Foto] Ijtimak Musytari dan Zuhrah

Sekarang giliran saya pula untuk post gambar Musytari dan Zuhrah (Jupiter and Venus Conjunction). Sudah berhari-hari hujan, dan mendung, lebat pula tu. Malam 16 Mac 2012, Alhamdulillah cerah. Allah taala bg rezeki untuk saya menikmati ciptaan nya. Berikut adalah beberapa gambar yang saya rakam ketika ijtimak Musytari dan Zuhrah kali ini : )

Musytari Zuhrah dan Jalur Gemilang

Musytari dan Zuhrah ketika selepas matahari terbenam

Disebalik daun pokok delima

Zuhrah lebih cerah dari Musytari

Masih tinggi di langit sebelum terbenam

Musytari dan Zuhrah dilangit Asahan Melaka

Akhir sekali saya dan kedua-dua planet:)
Melepas geram hujan berhari-hari. Alhamdulillah walaupun tak pakai kamera canggih-canggih, dapat juga rakam kan ijtimak Musytari dan Zuhrah baru-baru ni. Zuhrah dan semakin nak 'menghampiri' matahari untuk transit Zuhrah Jun 2012. Lepas Jun 2012 kena tunggu 100 tahun lebih baru dapat tengok transit Zuhrah.

Selepas ni saya target untuk cerap Zuhal yang terbit semakin awal. Semoga malam-malam akan datang lebih cerah pada malam ini. Malam 16 Mac, langit timur berawan : (