Monday, 13 September 2010

Observing Report:Conjuction of Moon and Venus

Gambar di bawah di ambil dengan kamera digital samsung ES56. Saya fikir bukan semua rakyat Malaysia berpeluang menikmati keindahan dan kecantikan ciptaan Allah ini. Kebanyakan orang Jasin Melaka dapatmelihat fenomena ini. Saya sendiri sempat observe dengan mengunakan binocular 7x50.


Gambar venus dan bulan dalam lingkungan 8:40malam waktu Malaysia
Bulan dan venus mula kelihatan sekitar pukul 7:00 malam waktu Malaysia. Kelihatan venus sangat terang sehinggakan boleh dilihat dengan mata kasar sebelum matahari terbenam. Kenalan di Astronomyforum.net yang tinggal di United Kingdom juga berjaya melihat venus pada waktu siang. Lebih menarik beliau mendakwa melihat venus dalam lingkungan pukul 4 petang waktu United Kingdom.


Gambar yang diambil sebelum matahari terbenam

Setakat ini seorang kenalan di falak online juga berjaya merakam fenomena ini. Cuma beliau tinggal tidak jauh dengan kawasan gambar diatas di ambil. Venus yang juga di panggil dengan nama "morning/evening star" biasanya dapat di lihat dengan cerah pada waktu pagi dan malam beberapa minit selepas matahari terbenam. Namun pada 11 september lepas venus mempunyai magnitud kecerahan dalam lingkungan -4. Ini membolehkan venus kelihatan sebelum matahari terbenam.

Saya bersyukur dapat menyaksikan fenomena ini..

No comments:

Post a Comment