Wednesday, 17 April 2013

23 Tahun Megah di Angkasa( Laporan Cerapan Hubble Space Telescope)

Tarikh: 16 April 2013
Masa: 19.00-19.50
Cuaca: Cerah dengan sedikit taburan awan.
Peralatan: Celestron Upclose binocular 10x50

Ramai yang sedia tahu ada sebuah teleskop di angkasa yang dinamakan Hubble (Hubble Space Telescope, Hubble). Ketika pembelian teleskop pertama saya XT10, saya namakan teleskop berkenaan Little Hubble mengambil semangat HST yang banyak menghantar gambar-gambar angkasa dengan kualiti yang mengkagumkan. Ternyata kualiti imej yang diberikan XT10 setanding dengan gelaran yang saya beri padanya. 

Pada hari ini, saya dan rakan saya berjaya menyaksikan Hubble melintasi langit Labuan. Aktiviti baru kami dimulakan dengan cerapan tidak sengaja badan roket Centaur D yang melintasi langit pada 15 April 2013. Sejurus selepas itu, rasa ingin tahu membuatkan kami menjejak lebih banyak objek buatan manusia di angkasa. Kami bernasib baik kerana pada hari ini keadaan langit cerah dan pada masa yang sama Hubble melintasi bukan sahaja langit Labuan malahan kelihatan melintasi Orion Belt (Alnilam, Mintaka, Alnitak) Melalui laman web Heavens Above, kami dapat mengetahui laluan Hubble pada hari ini.

Gambar 1: Bulatan Merah menunjukan dimana kawasan Hubble boleh dilihat. Labuan merupakan tapak cerapan kami.

Gambar 2: Laluan Hubble yang terbit dari barat kemudiannya melalui Orion Belt. 

Gambar 3: Ramalan laluan  Hubble  menggunakan Stellarium. 

Gambar 1 menunjukan dimana Hubble boleh di lihat dari sekitar kawasan cerapan kami di Labuan. kelihatan ianya berada pada kedudukan maksimum pada jam 19:35.

Gambar 2 menunjukan laluan Hubble jika dilihat dari bumi. Pada jam 19:34 Hubble mula menghampiri Orion belt (Alnitak, Alnilam, Mintaka). Ini pada saya sesuatu yang amat menarik bagi Hubble untuk melalui garisan Orion Belt.

Gambar 3 dihasilkan dengan menggunakan perisian Percuma Stellarium. Kelihatan Hubble mula memasuki Orion Belt sekitar jam 19:34:35.

Laporan Cerapan:

  1. Persiapan telah dibuat awal. Kami telah berada di atas bumbung banggunan kolej tepat jam 19:00. Peralatan yang dibawa cuma binokular dan kamera dslr.
  2. kami bercadang untuk mengambil gambar saat Hubble melintasi langit labuan. Gambar berjaya dirakam.
  3. Jam kami telah di set kan untuk menyamai waktu atomic clock. Tepat jam 19:30 tiada objek kelihatan di ufuk. Ini disebabkan awan.
  4. Walaubagaimanapun pada jam 19:34, rakan saya memberitahu saya sepatutnya Hubble akan mula masuk ke buruj Orion. Saya halakan binokular kearah Orion Belt dan ternyata Hubble sedang bergerak pantas.
  5. Gambar ketika Hubble melintasi Orion Belt gagal dirakam. Secara visual, amat jelas pergerakan Hubble. Bahkan pergerakan Hubble boleh dilihat tanpa menggunakan binokular. Amat mengkagumkan!
  6. kecerahan Hubble berada pada magnitude 1.26. Ini merupakan magnitude yang boleh dilihat dengan mata kasar, Walaubagaimana pun pencemaran cahaya dari bulan perlu diambil kira. 
  7. Kami mengikuti Hubble sehinggalah Hubble masuk kedalam bayang-bayang bumi. Cerapan Tamat.
Nilai Sentimental

Cerapan kali ini bukan cerapan kosong. Sebelum ini cerapan satellite dilakukan dengan tidak sengaja. Tetapi cerapan kali ini dirancang dengan baik dan teliti walaupun terdapat kelemahan. Hubble Space Telescope merupakan satu satellite yang telah banyak menyumbang kepada pembangunan sains dan astronomi. Imej-imej banyak digunakan di sekolah untuk meningkatkan minat golongan muda terhadap sains.

Kali pertama saya mendengar nama Hubble adalah ketika tahun pertama universiti ketika melakukan pembentangan kumpulan. Waktu di kolej tidak pernah saya ambil kisah imej-imej dari Hubble. Apabila saya mula menceburkan diri dalam astronomi saya gelarkan teleskop saya Little Hubble. Begitu juga dengan blog yang masih saya tulis sehingga sekarang. 

Hubble Space Telescope dilancarkan pada 24 April 1990. Ini bermakna pada 24 April 2013 ini sudah 23 tahun Hubble berada di angkasa dan terus menyumbang kepada pembangunan ilmu astronomi dunia. Sehingga kini HST masih lagi menghantar imej-imej yang tidak dapat diambil oleh teleskop dibumi.

Hubble di lancarkan oleh NASA menggunakan Space Shuttle Discover (STS-31). Pada asalnya imej yang tidak dapat dihasilkan kerana kecatatan pada cermin. Satu misi bagi membetulkan cermin dilakukan. Servis yang terakhir dilakukan pada tahun 2009. Sepanjang perkhidmatanya, Hubble telah di servis sebanyak 5 kali. 

Gambar Hubble kali terakhir di servis oleh NASA
terdapat 1500 galaksi didalam gambar ini!

Imej Orion Nebula yang paling terbaik Hubble rakam kan.
Hubble Space telescope merupakan teknologi tahun 1980an. Kini ia masih berkhidmat setelah 23tahun berada di angkasa. Ianya lebih menarik apabila cerapan hubble hari ini tepat beberapa hari sebelum ulangtahun hubble di lancarkan keangkasa. Selepas tamat perkhidmatan, Hubble akan digantikan dengan teleskop yang lebih berkemampuan tinggi. Imej-imej yang dihasilkan cumalah hasil sampingan dari kajian yang di jalankan untuk mengetahui bagaimana alam semesta mula terjadi. Kesan dan sumbangan hubble pada hobi astronomi membuatkan cerapan Hubble sempena 23 tahun pelancarannya amat bermakna.. 

Sumber:

No comments:

Post a Comment