Thursday, 24 February 2011

Kemaskini 27/02/11: Video Space Shuttle Discovery berlepas untuk misi terakhir

Perkembangan misi STS 133 Discovery boleh di tonton melalui NASA TV tab di dalam blog ini. Setakat ini kapal angkasa discovery dilaporkan berfungsi dengan baik untuk menuju ke ISS. Di dalam post ini saya kongsikan video di saat Discovery berlepas semalam. Link berkaitan dengan sejarah discovery serta artikel mengenai kapal angkasa discovery turut saya sertakan di dalam post ini.

Berikut adalah video space shuttle discovery di bawa keluar dari hangar untuk misi terakhir


Video dibawah merupakan video kru STS 133 Discovery bersiap masuk kedalam kapal angkasa sebelum berlepas:


Berikut adalah rakaman pelancaran pada jam 2153 GMT 24/02/11 . Video di ambil dari BBC News website.


Berikut merupakan suatu suasana yang jarang di rakam ketika pelancaran. Video pelancaran  dirakam oleh Neil ketika berada di dalam pesawat dari orlando menuju ke florida. 
STS 133 telah selamat sampai di ISS lebih kurang pukul 7.30PM GMT 26/02/11. Berikut adalah video Rendezvous Pitch Maneuver(RPM) yang di lakukan sebelum prosess docking berlaku. RPM mula di lakukan selepas nahas space shuttle columbia yang berpunca dari kerosakan pada perisai haba kapal angkasa berkenaan. RPM membolehkan angkasawan di ISS merakam gambar perisai haba kapal angkasa bagi tujuan pemeriksaan sekiranya terdapat kerosakan pada perisai haba berkenaan. Ini membolehkan tindakan susulan dilakukan oleh kru di bumi atau ISS sebelum kapal angkasa pulang ke bumi sekiranya ada masalah pada perisai haba.
STS133 Discovery di tapak pelancaran 39A pusat angkasa Kennedy(gambar di ambil dari laman web nasa)Robonaut 2 akan dibawa ke ISS dalam misi STS 133 Disovery kali ini


Kru STS 133 Discovery bergambar di hadapan astrovan 
sebelum di bawa ke tapak pelancaran                             


kemaskini pada 25/02/11: video angkasawan bersiap sebelum pelancaran. 
kemaskini pada 26/02/11: video pelancaran dari atas pesawat kormesial.
kemasikini pada 27/02/11: video rendezvous pitch maneuver terakhir Discovery

No comments:

Post a Comment