Saturday, 23 March 2013

Cerapan sempena Earth Hour 2013(review Orion XT4.5)

Objek: Bulan, Musytari(Jupiter), dan Zuhal (Saturn)
Teleskop: Orion Apex 90mm Maksutov Cassegrain, Orion SkyQuest XT4.5
Cuaca: Cerah dengan tompokan awan. Langit sebelah timur boleh dikatakan di penuhi awan.
Tarikh: 23/03/13
Masa: 9.30 malam-12 tengah malam
Lokasi: Kolej Matrikulasi Labuan

Lebih enam bulan saya tidak menulis laporan cerapan. Pos terakhir ketika sebelum ditugaskan di Labuan. Teleskop Orion XT10 saya tinggalkan di Melaka. Ada masalah untuk saya bawa ke Labuan. Namun, saya melabur dengan tripod Alt Azimuth teleskop 90mm Orion Apex (Maksutov Cassegrain) saya. Jadi cerapan dengan 90mm Apex tidak sesukar dulu (dengan tripod kamera). Tidak ada laporan cerapan selama ini kerana sudah jarang mencerap atas sebab-sebab kerja. Tambah pula XT10 di Melaka. Cerapan kecilan diadakan sekali sekala.

Laporan kali ini berkaitan 3 objek langit, bulan, Musytari(Jupiter) dan Zuhal (Saturn). Peralatan yang digunakan bukan satu teleskop tapi 2! Sudah lama mengidam nak mencuba Orion XT4.5, akhirnya tertunai apabila kawan saya beli dari StargazerOnline Shop di Bukit Jalil.

Bulan

Laporan kali ini lebih tertumpu pada cerapan melalui Orion XT4.5. Bulan 83% penuh ketika cerapan dilakukan. Banyak ciri bulan yang menarik dapat dicerap ketika ini. Antaranya, kawah Gassendi, Rupes Leibig, sistem sinar kawah Copernicus serta kawah-kawah lain. Berikut adalah gambar yang di ambil pada cerapan tadi:
Gassendi, Rupes Leibig

Copernicus Ray Systems

Copernicus Ray Systems

Plato, Valis Alpes, dan kawah-kawah di kawasan utara bulan

Mare Imbrium, Jelas kelihatan banjaran Gunung didalam Mare Imbrium

Sinus Iridum, Mare Frigoris, dan kawah J. Herschel

Mare Crisum dan sistem sinar dari kawah Proclus

Plato
Cerapan Visual Bulan melalui XT4.5 amat memuaskan hati. Imej dan ciri pada permukaan kawah bulan amat jelas dan mudah dilihat. Bahkan Rimae Gassendi yang berada di dalam kawah Gassendi amat mudah dilihat secara visual.

Musytari (Jupiter)

Jupiter semakin sukar dicerap. Waktu Istiqbal telah berlalu, Musytari semakin menjauhi bumi (bumi menjauhi Musytari). Walaubagaimana pun Musytari terus cerah dilangit barat sebelum terbenam.

Imej Musytari melalui Orion XT4.5 dengan magnifikasi 90x (10mm eyepiece) amat jelas. Jalur pada musytari amat kontra dengan kawasan cerah di awan musytari. Bulan Musytari juga kelihatan jelas dan cerah melalui Orion XT4.5. Secara relatifnya pada malam ini Orion XT4.5 memberikan imej yang lebih baik berbanding Apex 90mm Maksutov Cassegrain. Samaada bayangan ataupun betul, saya rasa saya dapat melihat barge pada permukaan Musytari. 

Kelihatan juga 2 bulan di sebelah 'atas' Musytari. Pada jam 9.30 malam cuma satu bulan kelihatan. Kemudian satu bulan lagi muncul tidak lama kemudian. Bulan itu adalah Europa dan Ganymede. Saya tidak ingat melihat bulan yang lain, barangkali sebab saya cuma tumpukan pada 2 bulan berkenaan.

Ketika cerapan saya beranggapan bahawa Europa baru keluar dari belakang Musytari. Namun melalui software Jupiter2, apa yang berlaku sebenarnya ialah Europa baru transit Planet Musytari (lalu di depan Musytari). Melalui Jupiter2 juga didapati terdapat bayang-bayang Europa di atas planet Musytari. Namun bayang-bayang tidak kelihatan ketika cerapan. 

Saya tidak berpengalaman mencerap transit. ketika Ogos 2010 dulu berkemungkinan saya menyaksikan Io transit melalui XT10. Sehingga kini masih belum saya sahkan cerapan berkenaan. Berikut adalah imej yang diambil melalui XT4.5:


 Kelihatan 2 bulan Musytari Ganymede dan Jupiter samar-samar didalam gambar diatas. Europa paling hampir dengan Musytari.


Zuhal(Saturn)


Cerapan Zuhal ringkas dan pendek. Disebabkan kepenatan, kepanasan dan dihurung nyamuk, cerapan Zuhal tidak lama.

Zuhal sedang menghampiri Istiqbal pada bulan hadapan. Ianya semakin sesuai untuk dilihat. Posisi Zuhal sekarang membolehkan Cassini Division dicerap.

Saya melihat 2 bulan pada Zuhal tadi melalui Orion XT4.5. 2 Pencerap termasuk saya merasakan Cassini Division dapat dilihat dalam cerapan kali ini. Memang ada laporan cerapan yang mengatakan Cassini Division dapat dilihat dengan menggunakan XT4.5. Ia sesuatu yang menarik memandangkan ada yang mengatakan bahawa untuk mencerap Cassini Division memerlukan teleskop reflektor 8inchi keatas. Berikut adalah gambar Zuhal yang dirakam. Agak banyak masa yang dibuang untuk merakam gambar berkenaan sehinggakan cerapan visual sedikit diabaikan.

Imej Zuhal yang dirakam menggunakan teknik afocal. Cerapan Visual lebih jelas dari gambar diatas.Kesimpulan

Ini cerapan paling lama saya lakukan semenjak mula berkhidmat di Labuan. Ini disebabkan kali ini cerapan dilakukan bersama rakan-rakan dan bukan seorang. Tambahan pula saya agak teruja untuk mencuba teleskop Orion XT4.5.

Secara keseluruhan Orion XT4.5 sememangnya mempunyai kualiti yang hebat. Sesampainya dari kedai, collimation teleskop berkenaan berada pada keaadan yang amat baik. Ini di sahkan melalui star test yang saya buat ketika cerapan. Saiz yang kecil memudahkan ianya dibawa ke mana-mana dengan mudah.

Harga XT4.5 cuma RM1450 (tidak termasuk bayaran penghantaran). Berbeza dengan Apex Maksutov cassegrain yang memerlukan tripod, binaan Dobsonian XT4.5 menyebabkan semua kos tertumpu pada kualiti optik teleskop berkenaan. Justeru ianya merupakan teleskop paling bagus dan murah untuk yang mahu memulakan hobi dalam bidang astronomi. Teleskop lain saya tak jamin. 
Khusyuk Melakukan Cerapan berama Orion Apex 90mm Mak Cass(dengan Tripod) dan Orion XT4.5( Dobsonian)

XT 4.5 tidak memerlukan apa-apa set up. OTA yang boleh dihalakan dalam pelbagai sudut membolehkan cerapan dilakukan dengan mudah. Eyepieces yang disertakan bersama adalah 25mm plossl dan 10mm plossl. Kedua-duanya berkualiti. Barlow mungkin diperlukan untuk cerapan bulan. Namun kualiti imej merosot dalam magnifikasi 180x (10mm +2x Barlow). Ini disebabkan oleh keadan atmosfera di Malaysia.

Selama ini, saya sering mencadangkan rakan-rakan saya menggunakan XT4.5. Kini setelah mencuba sendiri teleskop berkenaan saya lebih yakin untuk mencadangkan teleksop dobsonian orion kepada bakal-bakal peminat astronomi.

No comments:

Post a Comment