Tuesday, 15 May 2012

Mencerap Deep Sky Object: Omega Centauri (Globular Cluster)

Tarikh: 15/05/12
Masa: Jam 2000-2200
Peralatan: Celestron Binokular 10x50 dan Orion XT10

Omega Centauri ( Sumber European Southern Observatory)
Langit gelap tanpa awan semalam membolehkan saya keluar meneropong ke langit menggunakan binocular saya. 10x50 Celestron. Target saya pada 15 Mei 2012 adalah deep sky object (DSO). Sedia maklum saya miliki teleskop newtonian 10 inchi yang sememangnya sesuai untuk mencerap DSO. Namun, setakat ini jumlah DSO yang pernah saya cerap menggunakan teleskop itu boleh dikira sebelah tangan. Agak membazir kalau saya tak gunakan kemampuan teleskop XT10 saya semaksimum mungkin.

Tak berpengalaman

Tidak seperti planet, DSO agak sukar dicerap jika kurang pengalaman. Kadang-kadang saya menghabiskan masa hampir setengah jam kerana 'tersesat' di langit. Masih teringat kali pertama bermain-main dengan XT10 untuk mencari Andromeda. Saya sangkakan Pleiades (bintang tujuh) sebagai pusat galaksi andromeda. Saya salahkan eyepiece bermaknifikasi besar sebagai punca saya tidak dapat melihat bentuk disk andromeda. Akhirnya saya berjaya mencerap Andromeda pada tahun 2011 dengan XT10 (Masih gagal mencari andromeda dengan binokular, andromeda boleh dilihat dengan mata kasar sekiranya kawasan cerapan betul2 gelap dan jauh dari pencemaran cahaya).

Guna Binokular

Jelas punca masalah saya dalam mencari DSO adalah disebabkan saya tidak biasa dengan langit malam. Jadi semalam saya mula gunakan binokular untuk mengimbas langit dan bintang tanpa ada sebarang target. Gagal mencari M5 (DSO), saya halakan binokular saya ke arah selatan (lebih kurang). Disitulah saya perasan satu objek yang jika dilihat melalui binokular sebesar bulan tetapi agak malap dan kelihatan seperti kapas di angkasa. Masih belum mengetahui nama objek yang dicerap, saya masuk kerumah lantas memeriksa objek berkenaan dengan Stellarium. Berdasarkan kedudukan objek berkenaan dari bintang Spica, saya tahu ianya adalah Omega Centauri. Binokular merupakan peralatan penting dalam mencerap DSO. Binokular yang sesuai untuk astronomi adalah bersaiz 8x42, 7x50, 10x50, 8x56. (8x 42 bermakna binokular mempunyai maknifikasi 8x dan bersaiz 42mm). Binokular bersaiz yang saya nyatakan boleh digunakan tanpa tripod. Binokular yang bermaknifikasi lebih dari 10x memerlukan tripod agar lebih stabil. 

Orion XT10

Omega centauri memang boleh dilihat dengan mata kasar sekiranya jauh dari pencemaran cahaya. Saya kecewa, dari belakang rumah saya, saya tidak nampak omega centauri dengan mata kasar. Saya salahkan lampu jalan dihadapan rumah, memang banyak menganggu cerapan saya. Setelah tahu kedudukan Omega Centauri dengan binokular, kini saya lebih yakin untuk mencerapnya dengan Orion XT10.

Saya silap. Saya mengambil masa juga untuk mencari Omega Centauri. Akhirnya saya gunakan binokular untuk mencari kedudukannya, kemudian berdasarkan apa yang saya lihat melalui binokular, saya halakan teleskop 10inchi saya kearah yang sama. Saya tidak mengunakan finderscope yang bermaknifikasi sebaliknya saya gunakan red dot pointer. Mungkin itu yang menyukarkan saya mencari Omega Centauri. 

Untuk mencerap Omega Centauri, saya gunakan eyepiece Orion Q70 32mm. Eyepiece berkuasa rendah dan 70degree FOV  memang sesuai untuk DSO serta objek yang kurang cerah. Melalui eyepiece Q70, saya boleh lihat keseluruhan Omega Centauri dalam field of view saya. 

Omega Centauri

Omega Centauri adalah globular cluster paling cerah dilangit. Ia mempunyai magnitud ~4, ianya kelihatan sebesar bulan penuh ( SEBESAR bukan SECERAH) melalui mata kasar sekiranya kawasan cerapan jauh dari pencemaran cahaya. Terletak di langit selatan bermakna ahli falak di kawasan hemisfera utara terpaksa menunggu waktu-waktu tertentu (spring) untuk mencerap Omega Centauri. Ahli falak Malaysia beruntung kerana berkedudukan di garisan Khatulistiwa :).

Globular Cluster berbeza dengan open star cluster seperti Pleiades. Bintang di dalam Open Star Cluster agak berselerak dan terikat dengan tarikan graviti yang lemah. Open Star Cluster terletak di dalam galaksi. Ini berbeza dengan globular cluster yang berada diluar galaksi (mengorbit galaksi/ 'satellite' kepada galaksi) dan bintang yang berada didalam globular cluster di tarik kuat oleh graviti dan kekal sehingga 12 billion tahun. Tidak seperti Open Cluster yang berselerak hanya selepas ratusan juta tahun. 

Jarak Open star cluster dengan bumi adalah ratusan hingga ke ribuan tahun cahaya. Globular Cluster pula berada puluhan/belasan ribu tahun cahaya dari bumi. Omega Centauri berada kira-kira 17k-18k tahun cahaya. 

Omega Centauri mempunyai jisim sebanyak 50juta Matahari. Diameter Omega Centauri ada 230 tahun Cahaya. Dianggarkan terdapat 10 juta bintang didalam Omega Centauri.

Kesimpulan

Disebabkan kecerahan omega centauri yang cerah. Ianya mudah dilihat dan boleh dicerap dengan mata kasar jika berada jauh dari pencemaran cahaya. Melalui binokular, omega centauri kelihatan seakan kapas yang tergantung dilangit. Melalui teleskop keindahan Omega Centauri lebih terselah. Ternyata kita tidak perlu peralatan yang mahal untuk mencerap omega centauri. Binokular kecil sudah cukup untuk mencerap objek ini. 

Rujukan:

No comments:

Post a Comment